Gotuj z Agatą! – Szpinakowy obiad
Ostatnio dostałam od Was kilka maili z propozycjami, żebym zaczęła sama pisać przepisy na zdrowe dania. Tak więc na próbę wrzucam Wam jeden z moich ulubionych przepisów. Tak robi się to u mnie w domu.
Porcja dla 1 osoby
Co należy przygotować?
- 1 filet z piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 80 gram szpinaku (najlepiej świeży, ewentualnie zamrożony typu brykiet)
- 4 plasterki żółtego sera
- Sól, pieprz do smaku
Jak przygotować?
Pierś z kurczaka starannie myjemy, formujemy z niej placek, który rozbijamy na grubość około 3mm. Kurczaka należy delikatnie posypać pieprzem.
W niewielkim rondelku podgrzewamy szpinak. Czynność wykonujemy dopóki nie wypuści pierwszej wody. Wtedy wrzucamy drobno posiekany ząbek czosnku i smażymy na lekkim ogniu do czasu wyparowania wody. Należy często mieszać zawartość rondelka, ponieważ lubi się on przypalać. Na koniec dodajemy małe kawałki sera żółtego i wszystko mieszamy do czasu osiągniecia jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem/ solą do smaku.
Pozostawiamy masę do chwilowego wystudzenia. Następnie układamy ją na wcześniej przygotowanym kawałku filetu z kurczaka. Zawijamy na tak zwaną kopertę i owijamy po sreberkiem.
Należy ugotować w garnku wodę, lekko ja osolić. Kiedy osiągnie ona temperaturę wrzenia należy ostrożnie wrzucić do niej zapakowane mięso. Gotujemy przez 15 minut.
Roladka jest już gotowa.
Podawać z ryżem, lub sałatką wykonaną z sałatą lodową polaną sosem winegret.
Smacznego!
Jeśli i Ty masz swoje ulubione przepisy, wyślij je, a chętnie przeczytam i opublikuje.
AgataK.