Gotuj z Agatą! – Szpinakowy obiad

Ostatnio dostałam od Was kilka maili z propozycjami, żebym zaczęła sama pisać przepisy na zdrowe dania. Tak więc na próbę wrzucam Wam jeden z moich ulubionych przepisów. Tak robi się to u mnie w domu.

Porcja dla 1 osoby

Co należy przygotować?

  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 gram szpinaku (najlepiej świeży, ewentualnie zamrożony typu brykiet)
  • 4 plasterki żółtego sera
  • Sól, pieprz do smaku

Jak przygotować?

Pierś z kurczaka starannie myjemy, formujemy z niej placek, który rozbijamy na grubość około 3mm. Kurczaka należy delikatnie posypać pieprzem.

W niewielkim rondelku podgrzewamy szpinak. Czynność wykonujemy dopóki nie wypuści pierwszej wody. Wtedy wrzucamy drobno posiekany ząbek czosnku i smażymy na lekkim ogniu do czasu wyparowania wody. Należy często mieszać zawartość rondelka, ponieważ lubi się on przypalać. Na koniec dodajemy małe kawałki sera żółtego i wszystko mieszamy do czasu osiągniecia jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem/ solą do smaku.

Pozostawiamy masę do chwilowego wystudzenia. Następnie układamy ją na wcześniej przygotowanym kawałku filetu z kurczaka. Zawijamy na tak zwaną kopertę i owijamy po sreberkiem.

Należy ugotować w garnku wodę, lekko ja osolić. Kiedy osiągnie ona temperaturę wrzenia należy ostrożnie wrzucić do niej zapakowane mięso. Gotujemy przez 15 minut.

Roladka jest już gotowa.

Podawać z ryżem, lub sałatką wykonaną z sałatą lodową polaną sosem winegret.

Smacznego!

Jeśli i Ty masz swoje ulubione przepisy, wyślij je, a chętnie przeczytam i opublikuje.

AgataK.

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!
1