Odżywianie dla zdrowia
W kwietniu Jastrzębie Miasto Zdrowia gościło na swoim wykładzie Panią Wiesławę Rusin autorkę bloga: Przyjazny Dietetyk.
Wiesława Rusin z wykształcenia jest magistrem filologii, z zawodu tłumaczką, psychodietetykiem, autorką książek o tematyce dietetycznej i podróżniczej, z zamiłowania pilotem przewodnikiem. Podczas licznych podróży, stara się docierać do miejscowych tradycji kulinarnych, czerpiąc z nich mądrość i inspirację w pracy dietetyka.
W Jastrzębiu opowiedziała o zdrowych zamiennikach, niezdrowej żywności. O tym czego nie jeść i czym to zastąpić pisałam po moim pierwszym spotkaniu z Panią Wiesławą. Możecie przeczytać o tym w moim artykule >>> czytaj więcej
Tak jak obiecałam w porozumieniu z Panią Dietetyk postanowiłyśmy opublikować kilka ciekawych przepisów, które zostały przedstawione na prezentacji.
Pasztet z fasolki mung z żurawiną
Co będzie potrzebne?
2 szklanki namoczonej na noc, ugotowanej fasolki mung
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 duża cebula uduszona na wodzie
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki żurawiny (może być suszona)
Jak przygotować?
Podane składniki zmiksować w malakserze (bez żurawiny; tę dodać na końcu), przełożyć do małej keksówki i piec w temp. 180 st. C przez ok. 50 minut. Wyjąć z formy po dokładnym wystygnięciu.
Ciasto migdałowe bez mąki
Co będzie potrzebne?
3 banany
3 łyżki masła kokosowego
2 łyżki miodu
1 łyżka esencji waniliowej
4 jajka
1 ½ szklanki mąki migdałowej
lub migdałów zmielonych w młynku do kawy
¾ szklanki drobnych wiórków kokosowych
(które też można zastąpić mąką migdałową)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli morskiej
1 kopiasta łyżka cynamonu
½ szklanki grubo krojonych migdałów
Jak wykonać?
- Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Włożyć do miski, dodać olej kokosowy, miód, wanilię i jajka. Zmiksować. Mąkę migdałową, wiórki kokosowe, sodę, sól i cynamon dokładnie wymieszać a następnie dodać do masy jajeczno-bananowej i zmiksować na jednolitą masę (która powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
- Keksówkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić wierzch i posypać jednolicie krojonymi migdałami.
- Piec ok. 35-40 minut w gorącym piekarniku o temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, po czym wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Ruskie pierogi orkiszowe pełnoziarniste
Co będzie potrzebne?
350 g mąki pełnej orkiszowej
1 jajko
½ łyżeczki soli
ok ½ szklanki letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
650 g ziemniaków
150 g twarogu
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oraz
4 łyżki oliwy z oliwek lub masła
½ cebuli
Jak wykonać?
- Przygotować nadzienie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przepuścić przez praskę podobnie jak twaróg. Połączyć ze zrumienioną na oliwie drobno posiekaną cebulą i przyprawami, aby powstała jednolita gęsta masa.
Mąkę z solą przesiać w kopczyk na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać oliwę i wodę (stopniowo) zagniatając sprężyste ciasto. Kiedy składniki ładnie się połączą, uformować kulę i podzielić na dwie części. Pierwszą porcję rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm, wykrawać szklanką krążki (lub nożem kwadraty). Napełniać nadzieniem i starannie zlepiać brzegi. Podobnie postąpić z drugą porcją ciasta. Uformowane pierogi wrzucać do wrzątku i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut (aż wypłyną na wierzch i będą miękkie). Połówkę cebuli zeszklić na oliwie lub maśle i polać pierogi. Wyśmienite w towarzystwie szklanki kefiru.
Wraz z Panią Wiesią życzymy smacznego gotowania! Dajcie znać, jak Wam wyszło. Czekamy na zdjęcia i komentarze.