Pasta z Awokado

Czasem nie masz pomysłu na pożywne śniadanie lub przekąskę, kiedy nagle wpadają goście? Mam dla Ciebie rozwiązanie – smaczna, szybka pasta z awokado. To nie tylko dobry pomysł na coś do zjedzenia, ale przede wszystkim bomba witaminowa!

Co będziemy potrzebować?

  • dojrzałe awokado,
  • 1 -2 ząbki czosnku, w zależności od tego jak są one duże,
  • szczypta różowej soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • kilka kropel cytryny
  • nóż, miseczkę (najlepiej z przykryciem), deskę, łyżeczkę,  tłuczek lub widelec

Jak wykonać? 

 To niesamowicie proste!

avo

Na początek sprawca dzisiejszego artykułu – awokado, nazywane przez wiele osób pieszczotliwie gruszką smaczliwką. Zawiera błonnik, witaminę E, magnez, potas, witaminę K, a doskonale działa na serce, poprawę krążenia, ciśnienia, oczy, obniża poziom cukru, pomaga zapobiegać rakowi szyjki macicy i wielu innym chorobom. Znajdzie swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, jak w tym właśnie wypadku, ale także w kosmetyce.

avocado cut

Zaczynamy! Na początek należy przekroić nożem na pół awokado. Należy zachować ostrożność, by nie przeciąć się. Następnie wyjmujemy delikatnie pestkę i przy pomocy łyżeczki, lub nożem wyciągamy miąższ do miseczki.

czosnek1

Tłuczkiem lub widelcem ubijamy awokado w miseczce. Następnie dodajemy przeciśnięty, lub bardzo drobno skrojony czosnek. Do smaku dosypujemy szczyptę różowej soli himalajskiej i szczyptę pieprzu oraz kilka kropel cytryny. mieszamy i ubijamy tłuczkiem do powstania jednolitej masy.

Untitled-1

Aby pasta z awokado nie czerniała w lodówce należy dodać do niej pestkę z owocu, która zdecydowanie pozwoli uniknąć pozbycia się koloru.

Pasta jest już gotowa do spożycia. Można ją podawać na wiele sposobów – z chlebkiem orkiszowym, smarować nią krakersy, podawać w skorupce z awokado jako przystawka. Nie należy trzymać jej dłużej niż 24h w lodówce, ponieważ może ona ulec zepsuciu.

d-1

Osobiście wybrałam ją jako pomysł na smaczne, zdrowe śniadanie, które daje wiele witamin i energii. Posmarowałam nią wieloziarnisty chlebek i przyzna, że smak jest decydowanie zaskakujący!

Smacznego! :)

 

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!
3