Sokiem w raka!

Choroby nowotworowe są dziś uznawane jako choroby, które zbierają największe śmiertelne żniwo na całym świecie. Jest tak, jak prognozowali onkolodzy, ponieważ z roku na rok chorych na raka przybywa. W ciągu ostatnich trzech dekad liczba zachorowań na nowotwory złośliwe w Polsce wrosła ponad dwukrotnie.

Czasem jesteśmy całkowicie bezbroni wobec choroby, ale w przypadku nowotworu jest parę dróg, którymi możemy podążać aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Nie palmy papierosów, nie nadużywajmy alkoholu, korzystajmy ze słonecznych kąpieli w mądry sposób, dbajmy o siebie i o swoją dietę. Często zdarza się, że w rodzinie w której od lat pokoleniowo dziedziczony jest nowotwór zdarzają się przypadki, że kogoś mimo wszystko ominie. Dlaczego tak się dzieje? Otóż komórki nowotworowe są stale obecne w naszych organizmie i bardzo często to my mamy wpływ na to, czy pozwolimy im w niekontrolowany sposób się mutować i zaatakować nasze ciało.

fruit-1254253_960_720

Dziś chciałabym skupić się na diecie, która ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a na dodatek może być świetnym planem profilaktycznym w walce z nowotworem. Kto z nas nie lubi soków? Zapewne znajdą się jakieś wyjątki, które będą musiały pić poniższe mikstury z zamkniętymi oczami i zatkanym nosem, ale większość z nas rozkocha się w smaku soków, które niosą nam energie, siłę, a przede wszystkim zdrowie.
Sok z jabłka, marchewki i imbiru
1) Jabłko i marchew to bomba witaminowa, a imbir jest jednym ze składników będących w czołówce antyrakowych przysmaków.
2) Składniki:
5 jabłek
3 marchewki
imbir
3) Składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera. Imbir radzę dodawać powoli i ewentualnie z upływem czasu dosypywać odrobinę, ponieważ jego smak jest specyficzny i intensywny.

vegetables-1067269_960_720

Sok z marchwii, jabłem i szpinaku
1) Produkty te zawierają witaminy A, B i E, a ponadto są bogate w wapń i minerały
2) Składniki:
250g marchewki
2 szklanki wody (400ml)
sok z połówki cytryny
jabłko
liście szpinaku do smaku (jeśli ktoś nie lubi nie będzie problemu jeśli skreślimy ten składnik z listy)
3) Składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera

Sok z kapusty
1) Kapusta dostarcza nam białko, magnez, potaz i witaminę C
2) Składniki:
4 liście kapusty
0,5l wody
sok z marchwi (dla poprawy smaku, niektórzy polecają również brokuły czy szpinak)
3) Kapustę należy posiekać i zalać wodą, aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Do wzbogacenia smaku można dodać sok z marchewki bądź innego warzywa.

top-view-1248955_960_720

Sok z pomidorów
1) Pomidory zawierają przeciwutleniacze i potas. Przeprowadzone badania naprawdę dowodzą, że jeden ze składników w pomidorach potrafi zapobiec zachodzeniu mutacji w komórkach rakowych.
2) Składniki:
5 pokrojonych pomidorów
1 łodyga selera i ogórek (jeśli ktoś oczywiście lubi, ponieważ pogłębia to smak i dostarcza dodatkowych składników)
pieprz i sól morska oraz bazylia
3) Składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera

Sok z brokuł, ogórka i sałaty
1) Zielone warzywa dostarczają minerałów i witamin, a także mają działanie przeciwulteniające
2) Składniki:
200g brokuł
ogórek zielony
150g sałaty włoskiej
2 limonki
3) Ugotowane brokuły połącz z warzywami i zmiksuj za pomocą blendera. Na koniec dodaj sok z limonki.

Cóż, pozostaje mi tylko życzyć dużo zdrowia i SMACZNEGO!

Viktoria Skrzypiec

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!
1