PRODUKTY, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ W CODZIENNEJ DIECIE.

Istnieje wiele produktów, które jemy na co dzień nieświadomi, jak bardzo szkodzą one organizmowi. Oto lista najważniejszych z nich, oraz ich zdrowe zamienniki.

CUKIER

Używamy go codziennie nie wiedząc, że zakwasza organizm i odwapnia go, a dodatkowo jest pożywieniem dla pasożytów i patogenów. Gwałtowne wyrzuty insuliny prowadzą do nadwyrężenia trzustki, a sam cukier jest przyczyną licznych chorób, np. związanych z jelitami, oraz może być źródłem rozwoju stanów zapalnych.  

Najlepiej zastąpić go naturalnymi produktami, np. miodem,  syropem z akcji, czy brązowym cukrem. Jednym z lepszych zamienników jest stewia, roślinka, która jest 35razy słodsza niż sam cukier, nie posiada kalorii i jest w 100% bezpieczna dla ludzkiego organizmu. Dobrą alternatywą jest też korzystanie z naturalnych słodyczy takich jak daktyle, czy banany.

BIAŁA MĄKA

Najczęściej wykonywana z pszenicy, biała mąka jest źródłem glutenu będącego wielkim niebezpieczeństwem dla zdrowia. Działa on podobnie jak klej, dlatego też powodować może wiele problemów w układzie trawiennym, a także zapychać zatoki, stawy i jelita. Mąka na przestrzeni lat bardzo zmieniła swój skład i wygląd, a z potrzebnej w codziennej diecie, np. do wypieku chleba, stała się zbędna i niezdrowa.

Warto zastąpić ją mąką razową, która jest o wiele zdrowsza, niż ta biała. Pszenną możemy zawsze zamienić na orkiszowa. Dobrym pomysłem jest także nabywanie mąki nie oczyszczonej z otrębów, bo taka nie traci niezbędnych wartości odżywczych.

MLEKO KROWIE

Niestety mleko, które pijemy na co dzień do najzdrowszych także nie należy. Jest wysokokaloryczne i  wysokotłuszczowe, co nie działa na organizm najlepiej. Do tego mleko z „kartonu” trudniej się trawi i przyswaja. Powodować może też liczne alergie.

Warto zastąpić mleko ze sklepu, tak zwanym „od szczęśliwych krów”, czyli takich wypasanych na wolnych wybiegach i karmionych naturalnie, czyli trawą. Najłatwiej nabyć je w eko-gospodarstwach.  Nawet samo mleko kozie jest zdrowsze niż krowie i warto go pić dla urozmaicania diety. Warto też samemu sporządzać sobie wartościowy napój, na przykład z orzechów, czy migdałów. To nie trudne! Wystarczy zalać orzechy, lub migdały wodą, pozostawić do rozmięknięcia, później przy pomocy blendera zmiksować na drobne kawałki, następnie przecisnąć przez gażę i mamy naturalne mleczko – zdrowe i wartościowe. Dobrym rozwiązaniem są wszelkie napoje z roślin i owoców, które idealnie nadadzą się jako zamiennik mleka krowiego.

MIĘSO I SERY

Mogłoby się wydawać, że to produkty niezastąpione, a wręcz niezbędne. Nic jednak bardziej mylnego! Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, powinniśmy spożywać mięso i sery jedynie dwa do trzech razy w tygodniu. Codzienne jedzenie tych produktów wpływa źle na metabolizm i kondycję zdrowotną.

Warto zastąpić mięso rybami słonowodnymi, które są o wiele bardziej wartościowe i bogate w niezbędne składniki odżywcze. Wybierają sery powinniśmy patrzeć w jaki sposób zostały wyprodukowane, ponieważ większość tych, które możemy nabyć w supermarkecie posiada wiele konserwantów, a z prawdziwym mlekiem nie miało wiele do czynienia. Zamiast sera warto jeść ciecierzycę, fasolę i  bób. A dobrym sposobem na zdrowe mięso i wędliny jest przygotowywanie ich samemu z mięsa zakupionego w sprawdzonej masarni, a nie w supermarkecie.

Wybierając produkty codziennego spożycia należy pamiętać, by sprawdzać  z czego zostały one wykonane. Jedzenie z marketów często jest w 95% sztuczne, co oznacza, że jest niezdrowe i toksyczne, a jedyną właściwością jest zaśmiecanie organizmu i zabieranie zdrowia. Czasem lepiej zapłacić kilka złotych więcej, a spożywać wartościowe produkty! 

AgataK.

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!
2