Czy wiesz co jesz?

Cześć!
Od dziś mam ferie! W końcu mały odpoczynek od szkoły i nauki. Chociaż trudno będzie się nie uczyć, kiedy matura już niedługo… W przerwie między powtórkami z WOSu, a rozwiązywaniem zadań z matematyki postanowiłam poszukać czegoś dotyczącego substancji, które dodawane są do zwykłych produktów spożywczych.
Zapraszam do przeczytania mojego raportu.
Lubisz jeść popcorn maślany? A czy ktoś z Was kiedyś pomyślałby, o tym że ulubiony przysmak fanów dobrego kina może być niebezpieczny dla Naszego zdrowia? Okazuje się, że jeden ze składników zwany Diacetyl, znajdujący się między innymi w maśle i olejkach eterycznych, jest  czynnikiem wywołującym chorobę Alzheimera, a nawet zwykłe zapalenie oskrzeli.
Podobno produkty sojowe jedzone przez wegetarianów są takie zdrowie. Okazuje się jednak całkiem inaczej.  Wysoki poziom substancji 3-MCPD będącej składnikiem przede wszystkim w sosów sojowych, ale także chleba, jest roztworem rakotwórczy…
Nie od dziś wiadomo, że w słodyczach znajduje się wiele sztucznych barwników, między innymi E 129, który jak się okazuje jest silnie toksyczny i zagrażający naszemu zdrowiu.  Nadaje on barwę czerwoną produktom spożywczym, a najwięcej można go znaleźć w żelkach i napojach gazowanych. Nadużywanie tego składnika prowadzi do zaburzeń koncentracji u dzieci, ale także u dorosłych.
Składniki perfum są używane w przemyśle spożywczym?  Kastoreum jest stosowane do wzmacniania smaku i zapachu malinowego, waniliowego i truskawkowego. Spożywana w nadmiarze może silnie zaszkodzić naszemu organizmowi… A czy ktoś spodziewałby się, że ta substancja znajduje się w lodach, a nawet bitej śmietanie?
Mówi się, że sztuczny miód jest odpowiedni dla alergików. Okazuje się jednak, że to kolejny mit… Tartrazyna to silnie alergenna substancja, która znajduje się właśnie w sztucznym miodzie i co ciekawsze musztardzie. Wywołuje pokrzywkę, katar sienny, obniżenie koncentracji i odporności. Kolejny szkodzący konserwant a takich jest o wiele więcej.
Substancje zakwaszające, m. in. kwas octowy (E 260), jest silnie szkodzący dla osób o problemach z żołądkiem, a prowadzić może do uszkodzenia nerek, czy wątroby. Znajdziemy go w marynowanych owocach i warzywach, oraz w różnych przyprawach.
Wszystkie barwniki syntetyczne mogą prowadzić do silnych reakcji alergicznych, a niektóre z nich są nawet rakotwórcze. Żując zwykłą gumę zbyt często, możemy w łatwy sposób nabawić się duszności oraz pokrzywki. Osoby z problemami pokarmowymi powinny unikać takich barwników w spożywanym jedzeniu.

Na zakończenie chciałabym zadać pytanie:

Jak często czytamy etykietki na spożywanych produktach?

No właśnie, zapominamy o tym, dlatego często nie wiemy ile chemii znajduje się w ulubionym produkcie. Niestety jeśli już czytamy często natrafiamy na dziwne oznaczenia, których nie rozumiemy, a nie mamy czasu ich sprawdzić. Przygotowałam kilka artykułów, które zawierają informacje o chemikaliach znajdujących się w produktach codziennego spożycia.

Dowiedz się więcej już dziś i zadbaj o swoje zdrowie. Nie daj się nafaszerować barwnikami i niebezpiecznymi związkami!

Źródła moich informacji:

  • http://kuchnia.wp.pl/gid,16111484,kat,1037881,title,7-niebezpiecznych-i-dziwnych-substancji-w-jedzeniu,galeria.html
  • http://www.beztoksyn.pl/szkodliwe_substancje_w_zywnosci.php
  • http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/59/kuchnia/jedzenie-moze-byc-niebezpieczne

Agata K.

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!