Szukaj

  • Zdrowe Gotowanie

    Inspiracje i przepisy na zdrowe dania, łatwe do wykonania.


Zdrowy shake na lato

Lato to czas, kiedy wszystkie chcemy wyglądać pięknie i zdrowo. Jak wiadomo jesteśmy tym co jemy, dlatego dziś postanowiłam zaprezentować lekki, szybki shake, którego można przygotować w kilka minut i zabrać z sobą praktycznie wszędzie.

W skład wchodzi:

  • 1 banan
  • 3 łyżki posiekanego szpinaku
  • 1/4 szklanki wody
  • maca waniliowa (wybrałam tę firmy Earth Power International, ponieważ bardzo pasuje mi smakowo i odżywczo, ale o tym opowiem w innym artykule)

Czytaj ...

Koktajl na letnie dni!

Sezon na owoce i warzywa trwa w najlepsze, więc dlaczego nie skorzystać z darów natury i nie przyrządzać koktajli? Można wymieszać wszystko co ma się w lodówce, łączyć smaki wedle upodobań, wariować i szaleć w kuchni z blenderem, ale można również skorzystać z gotowych połączeń, które kiedyś ktoś stworzył, wypróbował i uznał, że są na tyle dobre, że warto polecić je dalej. Koktajle dodają urody i bez wątpienia są kopalnią zdrowia dzięki ogromnej zawartości minerałów i witamin, zapobiegają wielu chorobom, pomagają schudnąć, dodają energii i są po prostu smaczne.

Pełnowartościowy koktajl (mogący zast

Czytaj ...

Sokiem w raka!

Choroby nowotworowe są dziś uznawane jako choroby, które zbierają największe śmiertelne żniwo na całym świecie. Jest tak, jak prognozowali onkolodzy, ponieważ z roku na rok chorych na raka przybywa. W ciągu ostatnich trzech dekad liczba zachorowań na nowotwory złośliwe w Polsce wrosła ponad dwukrotnie.

Czasem jesteśmy całkowicie bezbroni wobec choroby, ale w przypadku nowotworu jest parę dróg, którymi możemy podążać aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Nie palmy papierosów, nie nadużywajmy alkoholu, korzystajmy ze słonecznych kąpieli w mądry sposób, dbajmy o siebie i o swoją dietę. Często zdarza się, że w rodzinie w kt

Czytaj ...

Odżywianie dla zdrowia

W kwietniu Jastrzębie Miasto Zdrowia gościło na swoim wykładzie Panią Wiesławę Rusin autorkę bloga: Przyjazny Dietetyk.

Wiesława Rusin z wykształcenia jest magistrem filologii, z zawodu tłumaczką, psychodietetykiem, autorką książek o tematyce dietetycznej i podróżniczej, z zamiłowania pilotem przewodnikiem. Podczas licznych podróży, stara się docierać do miejscowych tradycji kulinarnych, czerpiąc z nich mądrość i inspirację w pracy dietetyka.

W Jastrzębiu opowiedziała o zdrowych zamiennikach, niezdrowej żywności. O tym czego nie jeść i czym to zastąpić pisałam po moim pierwszym spotkaniu z Panią Wiesławą. Mo

Czytaj ...
css.php