Szukaj

  • SuperFood

    Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile zdrowia kryją naturalne produkty. Dowiedz się jak je wykorzystać i jak zadziałają na Twój organizm.


5 ciekawostek o wielkanocnych jajkach

Pewnie na niejednym stole zagościły dziś jajka. Niestety wiele osób musiało ich sobie odmówić z powodu stereotypów, dlatego korzystając z chwili przerwy w odpoczynku i spotkań z bliskimi, chciałabym rozwiać wątpliwości. Tak więc, czy wiesz, że... 

Po pierwsze

Rozprawa z cholesterolem 

Rzeczywiście, jajka zawierają znaczącą ilość cholesterolu, bo aż 212mg, a cały zlokalizowany jest w żółtku. Codzienna zalecana dawka dla dorosłego człowieka to 300mg, dlatego nazywamy jajka bombami cholesterolowymi.Same jajka nie są tak szkodliwe jak dodatki stosowane przez konsumentów. Organizm bowiem bez problemu daje

Czytaj ...

Grzyb Reishi

Na jednym  ostatnich wykładów dowiedziałam się grzybach, które mają ciekawe zastosowanie w medycynie i świetnie wpływają na nasze zdrowie.

Dużo mówi się, o tym, że grzyby są bezwartościowe, okazuje się to być bzdurą, ponieważ wszystko co rodzi natura posiada pewne minerały i witaminy. Oczywiście coś może zaszkodzić, tak jak np. muchomor sromotny, jednak nie należy wpadać w paranoje i całkowicie rezygnować z grzybów. Moją propozycją są Reishi, dlaczego? Przeczytaj artykuł i dowiedz się!

Skąd fenomen? 

Grzyby Reishi zawierają dobre cukry, białka, tłuszcze, aminokwasy, witaminy i substancje mineralne jak miedz

Czytaj ...

Wyhoduj to sam – kiełki!

Zimą trudno o zdrowe i pełne wartości odżywczych produkty. Czekamy z utęsknieniem na lato i pełnię naszej zdrowej diety, a przecież zajadając się kiełkami możemy być fit przez cały rok!

 

Dziś kiełki możemy znaleźć w niemal każdym sklepie spożywczym, jednak pierwotnie przywędrowały one do nas z Azji. W starożytnych Chinach wykorzystywane były w celach leczniczych – dopiero potem odkryto ich właściwości smakowe i odżywcze. Wg chińskiej opowieści, zrobili to żeglarze, którym kończył się prowiant i fasola, którą mieli na pokładzie zaczęła

Czytaj ...

Dar natury – GOŹDZIK

Goździki to nierozkwitłe i wysuszone pąki drzewa goździkowego, którego świeża roóślina ma kolor różowy i to właśnie proces wysuszania pąków nadaje im ten charakterystyczny rdzawy odcień. Są rodzime dla Północnej części indonezyjskich Wysp Korzennych. Uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, na Mauritiusie, Madagaskarze, w Indiach, Sri Lance, Zanzibarze i Pembie (wyspa u wybrzeża Tanzanii).Goździki stosowane są głównie jako przyprawa do herbat, ciast, kompotów, grzanego wina czy mięs, ale i świetnie sprawdzają się w medycynie.

Na co więc może pomóc nam goździk? Niewątpliwie przyda się osobą cierpiącym

Czytaj ...
css.php