5 ciekawostek o wielkanocnych jajkach
Pewnie na niejednym stole zagościły dziś jajka. Niestety wiele osób musiało ich sobie odmówić z powodu stereotypów, dlatego korzystając z chwili przerwy w odpoczynku i spotkań z bliskimi, chciałabym rozwiać wątpliwości. Tak więc, czy wiesz, że…
Po pierwsze
Rozprawa z cholesterolem
Rzeczywiście, jajka zawierają znaczącą ilość cholesterolu, bo aż 212mg, a cały zlokalizowany jest w żółtku. Codzienna zalecana dawka dla dorosłego człowieka to 300mg, dlatego nazywamy jajka bombami cholesterolowymi.Same jajka nie są tak szkodliwe jak dodatki stosowane przez konsumentów. Organizm bowiem bez problemu daje sobie radę z trawieniem cholesterolu z jednego produktu, nawet tego, zawierającego wielką ilość, niż z różnych. Tak na przykład bardziej szkodliwe niż same jaja są jajka z majonezem. Wzrost poziomu cholesterolu we krwi możemy zaobserwować dopiero u pacjenta, który stosuje dietę bogatą w wiele rodzajów produktów bogatych w te nieprzyjazną wartość odżywczą. Tak więc zjedzenie jednego, czy dwóch jajek raz za kilka dni nie powinno zaszkodzić nawet osobom z mocno podniesionym cholesterolem. Jedząc do siedmiu jajek na tydzień mamy gwarancję, że ryzyko zachorowania na serce nie wystąpi. Problem może się natomiast pojawić jeśli jemy ponad siedem na tydzień – to już dawka, która może zaszkodzić.
Po drugie
Białko zdrowsze niż żółtko
Jeśli lubisz jeść jajka, ale boisz się o swój cholesterol zrezygnuj ze źródła problemu, czyli wcześniej wspominanego żółtka. Białko tworzą liczne minerały, witaminy i inne korzystne składniki odżywcze. Do tego trzeba zaznaczyć kilka ważnych spraw – posiadają cholinę, luteinę i przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu i wspomaganie odporności. Jajka zawierają praktycznie wszystkie witaminy za wyjątkiem „C” – nie brak im licznych z grupy B i K oraz A, D, E.
Po trzecie
Witamina młodości
Witamina E jest jedną z najbardziej pożądanych substancji ostatnich czasów. Wszystko za sprawa jej odmładzających właściwości i zdrowotnej siły, którą posiada ta witamina. Nic dziwnego, że wiele kobiet regularnie stosuje jajko jako odżywkę na zniszczone i pozbawione blasku włosy. Sama robię to co najmniej raz w tygodniu. Żółtko będące jednym z najlepszych źródeł witaminy E wpływa także na zdrowie i witalność organizmu. Pozwala redukować zmarszczki i powstawaniu ich w przyszłości. Sprawia też, że skóra staje się delikatniejsza w dotyku i na znacznie dłużej pozostaje jędrniejsza i witalna.
Po czwarte
Nie powodują tycia i nie tylko!
Jajka są niskokaloryczne, więc można je jeść bez obawy, że utyjemy. Ponadto są źródłem nienasyconych tłuszczy dobrych dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i odporności. Zbilansowana ilość minerałów pozwala oczyścić organizm, nic dziwnego, że białko podaje się dla oczyszczenia z toksyn.
Badania wykazały też, że jajka to także niezłe afrodyzjaki, tego chyba nie muszę tłumaczyć…
Po piąte
Ile można zjeść?
Maksymalną ilością jajek jest 8 tygodniowo, co nie oznacza, że można zjeść wszystkie naraz. Dwa dziennie nikomu nie zaszkodzą, a na pewno nie w taki dzień, jak dziś!
Niestety wiele ludzi mylnie przyczepia jajkom etykietkę „niezdrowe”. Rzeczywiście może się okazać nie najlepszym jeśli nie znamy umiaru i nadużywamy tego produktu, ale tak jest z większością rzeczy, które na co dzień spożywamy.
Życzę udanego poniedziałku wielkanocnego!