Babcine sposoby na pamięć i koncentrację.
Maturzyści! Za tydzień nasz wielki sprawdzian. Ostatnie powtórki, ostatnie przygotowania, lekki stres i pytania jak poradzić sobie z zaburzoną koncentracją i co pomoże zapamiętać jak najwięcej. Postanowiłam poszukać kilku sprawdzonych sposobów, które stosowały nasze babcie. Po co jeść suplementy diety, sztuczne, chemiczne tabletki, jeśli można skorzystać z naturalnego źródła na poprawę koncentracji i pamięci.
Mała zawartość kwasów Omega-3 niekorzystnie wpływa na mózg, dlatego w czasie szczególnego wysiłku umysłowego powinno się jeść sporo tłustych ryb, takich jak tuńczyk, makrela, łosoś. Podobnie jest z orzechami, które pewnie nie jednemu z nas polecała babcia. One także są „nośnikiem” kwasu omega-3, ale także omega-6.
Nie każdy lubi szpinak, ale ta zielona roślina także ma dobry wpływ na pamięć. Wszystko dzięki kwasom foliowym, które pomagają zapobiegać takim chorobom jak Alzheimer. Mówi się, że dzięki regularnemu spożywaniu szpinaku, można znacznie poprawić swoją pamięć, więc jedzmy go pod różnymi postaciami!
Pieczywo pełnoziarniste, musli, otręby, kiełki i ziemniaki także są bardzo pożądane w diecie młodych osób pracujących umysłowo. Zawarte w nich witaminy i minerały sprawią, że będziemy bardziej podatni na zapamiętywanie różnych rzeczy, a co ważniejsze zawarte w nich węglowodany, podobnie jak w słodyczach, pomogą na dłużej zachować deficyt energii.
Na poprawę pamięci ma także wielki wpływ żelazo. Tu warto wspomnieć o jedzeniu czerwonego mięsa, zielonych warzyw, takich jak np brokuły, czy rośliny strączkowe.
Podczas intensywnej nauki musimy też pamiętać o częstym nawadnianiu organizmu, oraz o ruchu. Nie można ciągle siedzieć nad książkami, dlatego wszystkim maturzystom, ale nie tylko, zaleca się uprawianie jakiegoś sportu, lub chodzenie na spacery i codzienne bieganie.
Kolejnym ważnym produktem na poprawienie pamięci i koncentracji jest czekolada i wszelkie produkty na bazie kakaowca. Posiadają one wielką dawkę magnezu, który jest niezbędny w przekazywaniu impulsów nerwowych do mięśni oraz chroni przed uszkodzeniami układ nerwowy.
Potrzebujemy też dużo witamin typu B, D, E, które są niezbędne dla naszego rozwoju. Powinno spożywać się wiele przekąsek związanych z jajkami, owocami i olejami naturalnymi. To one w głównej mierze są odpowiedzialne za prawidłową ilość witamin i minerałów niezbędnych do dobrego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego.
A jeśli dopada Cię nadmierny stres, który nie pozwala Ci skupić się na nauce, warto zaparzyć sobie melisę i odetchnąć na chwilę. Pamiętajcie, by nie przepracowywać się, dużo spać, jeść to co zdrowe, a co ważniejsze mieć pozytywne nastawienie w dążeniu do celu nauki.
A na problemy ze stresem polecam jeden z ostatnich artykułów: http://prawdaozdrowiu.pl/uncategorized/jak-mam-walczyc-ze-stresem/
Powodzenia.
AgataK.
źródło: http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-pamiec-i-koncentracje