Biała herbata
Biała herbata jest niestety jeszcze mało znana w naszym kraju, trudno ją dostać w zwykłym sklepie, ale jej smak jest zniewalający. Do tego ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Parzy się ją z listków z samego czubka krzewów herbacianych, które hodowane były w cieniu i nie udało im się wykształcić w sobie chlorofilu, który jest odpowiedzialny za barwę zieloną u roślin. Proces parzenia można wykonać trzykrotnie z tych samych liści, a najlepiej zalać je wodą o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza. Pozostawić na 5 minut i napój jest gotowy do picia.
To bardzo dobre źródło witaminy C, która jest odpowiedzialna za odporność. Warto tez wiedzieć, że wpływa na nasz stan emocjonalny, między innymi łagodząc stres, stany poddenerwowania, oraz wszelkie napięcia. Ponadto działa uspokajająco i orzeźwiająco. Śmiało więc można stosować ją jako zamiennik porannej kawy. Liczne badania ekspertów wykazały, że biała herbata dzięki licznym minerałom wpływa na pamięć i koncentrację, dlatego poleca się picie jej osobom młodym i uczącym się.
Jak większość herbat ma działanie antyoksydacyjne, a do tego antymutogenne, co sprawia, że regularne picie jej może mocno obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów.
Mówi się, że zielona herbata dzięki wielkiej zawartości polifenoli w sobie działa odmładzająco, ponieważ ten związek zabija wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Badania wykazały, że biała posiada ich dwa razy więcej, dlatego bez dwóch zdań można nazwać ją Eliksirem Młodości.
Niestety tylko raz miałam okazję pic tę fantastyczną herbatę, mimo to jej smak szybko przypadł mi do gustu. Co ciekawe, kiedy dowiedziałam się, że w przeciwieństwie do czarnej herbaty liście nie są fermentowane i ponownie przetwarzane, ucieszyłam się, bo te procesy tylko niszczą właściwości odżywcze. Myślę, że od teraz ta wyjątkowa herbata zawita w moim domu na zawsze!
AgataK.