Dlaczego warto jeść cebule?

Doskonale pamiętaj, że kiedy byłam mała, moja mama na kaszel przygotowywała mi syrop z cebuli. Pomagał świetnie, do tego  jak na lekarstwo smakował dobrze, a co ważniejsze zawsze było łatwo go przyrządzić.  Postanowiłam więc wczytać się, na co jeszcze może nam pomóc cebula. Okazuje się, ze ma całkiem sporo zastosowań.

Jedzenie cebuli zaleca się szczególnie osobom, które chcą łatwo i szybko pozbyć się wody z organizmu. Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Można używać jej jako okład na opuchliznę i podrażnioną skórę. Zastosowanie znajdzie się również u osób z wszelkimi problemami dróg moczowych, uremii, czy albuminurii.

Siarka zawarta w cebuli pomoże zwalczyć wiele chorób i zapobiegać ich powstawaniu. Polecany jest także cukrzykom w celu zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Ciśnieniowcy także mogą jeść ją bez obaw, ponieważ pomaga ona obniżać, ale i regulować ciśnienie. Cebula jest w stanie zwalczać liczne problemy trawienne i i zaburzenia w układzie pokarmowym.

Sok z cebuli wzmacnia serce, nerki i  żołądek. Nadaje się też świetnie jako lek na poprawę skóry, likwidacje podrażnień i zaczerwień. Wygładza więc jej koloryt i znacznie poprawia jakość. Można tez stosować jako preparat po ukąszeniach różnych owadów, np os, czy komarów. Warto też wspomnieć, że ma ona właściwości przeciwgrzybicze, ale również poradzi sobie z pasożytami w organizmie.

To także źródło wielu cennych witamin z grupy B, A, C i D.

Cebula jako jedna z nielicznych nie trafi swoich wartości odżywczych nawet podczas gotowania, czy smażenia, dlatego polecam spożywanie jej pod każda postacią!

AgataK.

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!