Czarna rzepa
Czarna rzepa jest moim zdaniem jednym z najlepszych lekarstw na wypadanie włosów, jakie do tej pory stosowałam. Okazuje się, że oprócz tej bardzo popularnej właściwości posiada szereg innych, które także warto poznać.
Dodatkowo sprawia, że włosy nie przetłuszczą się tak prędko i zwalcza łupież. Można ją dostać w postaci szamponów, ale i odzywek.
To doskonałe źródło soli mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, wapń i magnez. Jest bogata w witaminy, takie jak C, A, B1, B2, oraz PP. Ponadto jest bogata w fitoncydy, które mają działanie bakteriobójcze, oraz w zdrowe białka i enzymy. Jej miąższ ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i żółciopędne. Zawarta w niej rafinina i rafanol, które są związkami siarkowymi nadają bulwie rzepy działanie odkażające i przeciwłojotokowe.
Jedzenie czarnej rzepy i picie wywarów z niej poleca się osobom walczącym z zapaleniem górnych dróg oddechowych, kaszlem, niedokrwistością, czy kamienicą nerkową. Osoby cierpiące na wrzody żołądka, niewydolność nerek, problemy jelitowe, czy choroby serca, muszą niestety bezwzględnie unikać tego warzywa.
Rzepa to jedno z tych warzyw, które bardzo szybko pobiera rakotwórcze, niebezpieczne dla ludzkiego organizmu związki, dlatego największym zagrożeniem są sztucznie faszerowane i genetycznie modyfikowane bulwy. Powinniśmy ich unikać, by nie narazić się na ciężkie choroby. Wybierając rzepę do spożycia najlepiej kupić te pochodzącą z ekologicznych upraw, bez zbędnych dodatków. Tylko taki rodzaj warzyw jest dla nas najzdrowszy!
AgataK.