Miód i jego zbawienna moc
Doskonale smakuje, cudownie pachnie, upiększa, nawilża, łagodzi, leczy, a ponadto jest jednym z niezastąpionych darów natury naszej ziemi – miód. Myślę, że warto wiedzieć jak z niego korzystać i jaki wybrać, aby w pełni spełnił nasze oczekiwania. Miód przede wszystkim dostarcza nam energii i to w baaardzo krótkim czasie, ponieważ składa się głównie z cukrów prostych, które w krótkim czasie rozkładają się w naszym organizmie. Prawdą jest, że miód nie należy do tanich produktów, jednak uwierzcie, że warto zainwestować, szczególnie teraz, gdy jesień zagląda do naszych okien i zacznie się sezon na kichanie, smarkanie i gorące herbaty. Miód można dodać do potrawy, herbaty zamiast cukru bądź po prostu wymieszać z mlekiem czy gorąca wodą, by otrzymać pyszny i zdrowy napój.
Miody i ich działanie jak i właściwości
Miód lipowy – ma działanie przeciwzapalne, uspakajające i wykrztuśne, stąd doskonale sprawdza się w przeziębieniach, grypach czy zapaleniach oskrzeli, ponieważ pomaga pozbyć się wydzieliny, która blokuje nasz oskrzela jak i płuca.
Miód wielokwiatowy – jest lekkostrawny, choć chyba najbardziej kaloryczny ze wszystkich miodów. Jego główną zaletą jest fakt, że wzmacnia cały organizm i ogólną kondycję zdrowotną, dlatego polecany jest osobą, która dużo pracują bądź po prostu czują się zmęczone, ospałe i wyprute z energii. Lekarze polecają ten miód również osobom, które chorują na nadciśnienie ponieważ stabilizuje prace serca i pomaga przywrócić właściwe wartości.
Miód spadziowy – porównywany jest z antybiotykiem, bo w łatwy i szybkim sposób potrafi uporać sobie z niszczeniem bakterii oraz ma działanie przeciwzapalne jak i wykrztuśne, więc działanie jest podobne jak w przypadku miodu lipowego. Jeśli mamy anginę, zapalenie oskrzeli, grypę czy nawet zapalenie płuc to warto sięgnąć właśnie po ten produkt. I taka ciekawostka – zawiera najwięcej soli mineralnych ze wszystkich ogólnodostępnych miodów.
Miód wrzosowy – chroni nas przed rozwojem różnych zakażeń, a więc profilaktycznie warto sięgać po niego jesienią jak i zimą, ponieważ podnosi naturalną odporność organizmu. Co więcej, polecany jest osobom, które cierpią na problemy z układem moczowym, mają infekcje pęcherza czy nerek. Działa również bardzo dobrze na wątrobę oraz drogi żółciowe, a więc praktycznie na cały układ trawienny.
Miód gryczany – najlepszy dla osób, które mają problemy z bólami stawów, kości i mięśni, ponieważ łagodzi stany zapalne. Można posmarować nim pieluszkę tetrową i przyłożyć do bolącego stawu, a dla lepszego efektu można podgrzać pieluchę suszarką. Miód sprawdzi się też jako naturalny wzmacniacz serca i całego układu krążenia oraz warto wiedzieć, że doskonale wpływa na układ nerwowy, wzrok i słuch oraz poprawia pamięć.
Miodów jest jeszcze więcej, bo przecież na rynku możemy spotkać akacjowy, malinowy, koniczynowy, rzepakowy, nawłociowy, czy nawet o tak dziwnej nazwie jak naostrzykowy, ale te przeze mnie opisane są najbardziej popularne i ich właściwości są naprawdę powalające na kolana. Myślę, że warto zainwestować w swoje zdrowie i kupić słoik, który przez parę lat może służyć nam pomocą.
Viktoria