Moda na zielone

Witajcie! Ostatnio coraz więcej młodych osób sięga po zielone. Nie, nie chodzi mi popularne „zioło”, a o naturalne warzywa i przetwory zrobione z nich. Dziś chciałabym zebrać korzyści płynące ze spożywania brokułów, szpinaku, pietruszki i innych.

Co jest w zielonym takiego dobrego?

Całym sekretem korzyści płynących z jedzenia warzyw jest chlorofil, który odpowiedzialny jest za ich  koloryt. To swego rodzaju krew warzyw, która dla ludzi jest bardzo potrzebna, a wręcz niezbędna. Należy pamiętać kilka najważniejszych właściwości zieleniny. Po pierwsze wspomaga naszą odporność i buduje naturalną barierę ochronną przeciw bakteriom. Ponadto chlorofil w naszym ciele spełnia rolę odkażacza i oczyszczacza organizmu z nieprzyjaznych bakterii, grzybów i wszystkich zarazków. Udrażnia jelita i układ pokarmowy ze wszelkich metali ciężkich, które mogą wpłynąć na wystąpienie niepożądanych chorób.   Wpływa też bardzo dobrze na krew – usuwa z niej niepotrzebne substancje, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, a dodatkowo pomaga szybciej i łatwiej natlenić organizm.

Jedzenie zielonych warzyw, owoców, alg morskich i trwa pomaga zachować idealną kondycję, regulować procesy trawienne, ale także korzystnie wpłynie na samopoczucie i wygląd. Liczne badania wskazały, że maseczki z zielonych warzyw (np ogórków) działają przeciwzmarszczkowo, co pomoże spowolnić proces starzenia się.

A teraz kilka przykładów zielonych warzyw, które są dla Nas najlepsze. Ponadto te produkty pomogą zachować równowagę kwasowo-zasadową, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, oraz zachowania idealnej figury i dobrego samopoczucia.

alkaliczne_warzywa

Tak więc jedzcie to co zdrowe i zielone, aby czuć się dobrze i zdrowo każdego dnia. Warzywa są najlepszą receptą na długie życie i radość z każdej chwili!

Agatka.

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!