Sezon na truskawki nadal trwa!

Mieszkanie na domku jednorodzinnym ma wiele plusów. Jednym z nich jest dla mnie posiadanie swojego ogródka, w którym mogę hodować różne warzywa i owoce. Obecnie mamy sezon na truskawki, uwierzcie, że nie ma nic lepszego niż wyjść na zewnątrz w piękny, słoneczny dzień, zerwać ich kilka i zjeść zamiast słodyczy. Ten zapach, smak – niewyobrażalna radość z jedzenie, tak za to kocham truskawki. Czasem mam ich dość – codziennie jedna miska, dwie. W piwnicy stoją już kompoty, dżemy i inne przetwory – będzie co jeść przez długą  jesień i zimę, myśląc o tym cudownym lecie i późnej wiośnie…

Koniec sielanki i rozmyślań, czas napisać coś konkretnego.

Wiecie dlaczego warto jeść truskawki?

To źródło takich witamin jak A, B1, B2, C, PP, oraz wapnia, fosforu, żelaza, manganu. oraz magnezu. Ponadto truskawki mają właściwości chroniące organizm przed reumatyzmem i artretyzmem.  Regularne jedzenie obniża kwasowość moczu. Działają też dobrze na odporność i krążenie. Szczególnie polecane są osobom dotkniętych anemią, lub o wysokim prawdopodobieństwie wystąpienia jej.  Ostatnio pisałam o odkwaszaniu organizmu sodą, a okazuje się, że truskawki także potrafią oczyścić nasze ciało, dlatego warto jeść ich kilka codziennie. Co ważniejsze mają mało kalorii, a 100 gram zawiera ich zaledwie 35, więc osoby na diecie i odchudzające się mogą je jeść bez zbędnych obaw. Ponadto truskawki zawierają bromelinę, która odpowiedzialna jest za spalanie tłuszczu i trawienie białek.

To najważniejsze zalety truskawek, których bez wątpienia jest znacznie więcej. Mam nadzieję, że to przekonało Was do spożywania tych smacznych owoców lata.

Smacznego!

AgataK.

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!