Smaki świąt. Część pierwsza – cynamon.

Z jakimi smakami kojarzy Wam się Boże Narodzenie? Mi z cynamonem, anyżem, wanilią  i goździkami. Z okazji świat i chwili wolnego czasu chciałabym napisać kilka artykułów na tematy tych najpopularniejszych świątecznych dodatków.

Już po Wigilii, więc czas najlepszy na rozkoszowanie się magią i słodyczą tych świąt. Jednak czy podczas eleganckich posiłków choć przez chwilę pomyśleliśmy jak produkty i dodatki wpływają na nasz organizm?

Cynamon to przyprawa, która ze świętami związana jest od najdawniejszych czasów.  To jedno z najbogatszych źródeł manganu, żelaza i wapnia.  Badania amerykańskich naukowców pokazały, że cynamon podawany osobom chorym na cukrzycę skutecznie pomaga likwidować ten problem. Z drugiej strony jednak nie zaleca się spożywać tej przyprawy osobom zażywającym regularnie  tabletki na cukrzycę. Ponadto pomaga obniżyć poziom negatywnego cholesterolu we krwi.

Znaleźć można też dane w których amerykańscy naukowcy opisują wpływ spożywania cynamonu na komórki nowotworowe. U badanych odkryto, że owe komórki przestały rozprzestrzeniać się w ciele chorego co oznaczało, że kumulowały się w jednym miejscu, więc pojawia się możliwość ich usunięcia i wyleczenia osoby.

Cynamon podobnie jak orzechy także działa na pamięć i koncentrację. Mówi się, że przed egzaminami warto zjeść coś z ta przyprawą, nie dość, że smaczne to pożyteczne!

Co ciekawe oprócz faktu, że mocno wydobywa smak z potraw można potraktować go jako naturalny, niechemiczny konserwant.  Produkty z tą przyprawą są dłużej pozostają świeże, a dodatkowo mimo konserwacji, czy mrożenia nie pozbywają się właściwości odżywczych. Cynamon jest także bakteriobójczy i przeciwgrzybiczy. To jedyna taka przyprawa, która sprawi, że posiłek można bezpieczne przechowywać w lodówce, a cieszyć się niepowtarzalnym smakiem przez znacznie dłuższy czas.

Kosmetolodzy potwierdzili, że jedzenie potraw z cynamonem  bardzo dobrze wpływa na wygląd i kondycję skóry. Maseczki i okłady z tej przyprawy zaś pomagają zwalczyć problemy trądzikowe oraz zmiany i przebarwienia. To dobra alternatywa dla osób, które szybko, łatwo i naturalnie chcą pozbyć się nieprzyjemności.

Warto jednak pamiętać, aby zachować umiar w jedzeniu cynamonu. Lepiej nie nadużywać, aby nie nabawić się problemów. Pamiętajcie nawet naturalne lekarstwa czasem mogą zaszkodzić.

Wesołych świąt!

AgataK.

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!
1