Herbata z cytryną jest niezdrowa?
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien spożyć ok. 70 mg witaminy C na dobę, jednak jej zapotrzebowanie zwiększa się w czasie gorączki i osłabienia, dlatego wielu ludzi na przeziębienia śmiało poleca herbatę z cytryną – nie tylko uzupełnia braki witaminy cel, ale wiemy również, że kwas askorbinowy łagodzi przebieg przeziębienia. Zapominamy jednak, że cytrusy nie są nie tylko jedynym, ale i nie najlepszym źródłem witaminy C, ponieważ więcej tej witaminy odnajdziemy w czarnej porzeczce! Sprawą oczywistą jest fakt, że cytryny są bardziej dostępna, więc jeśli już jej używamy to i tutaj czyha na nas kolejny haczyk – wysoka temperatura powoduje znaczne obniżenie właściwości leczniczych witaminy C, dlatego najlepiej odczekać aż herbata wystygnie.
Przejdźmy jednak do właściwego pytania – czy herbata z cytryną jest niezdrowa i może nam zaszkodzić? Zapewne wielu z Was otworzy teraz szeroko oczy, ale w skład herbaty wchodzi aluminium! Może być jednak spokojni, ponieważ z powodu trudnej przyswajalności nie jest w stanie nam zaszkodzić, ale cytryna potrafi ten plan nieco pokrzyżować – aluminium po dodaniu cytryny tworzy cytrynian glinu, który nasz organizm szybko wchłania, a który szkodzi naszemu organizmowi. Gdybyście zaczęli zastanawiać się skąd w naparze z herbaty glin od razu przygotowałam gotową odpowiedź – herbata rośnie na bogatych w aluminium glebach, i kumuluje ten pierwiastek w swoich liściach. Cytrynian glinu jest substancją odkładającą się w wielu tkankach, między innymi w mózgu, a wielu naukowców w swoich rozważaniach przypuszcza, że może powodować chorobę Alzheimera bądź przyczyniać się do kruszenia się naszych kości. Co więc możemy zrobić? Wyjąć fusy! Po usunięciu fusów nic nam nie grozi, ponieważ aby taka reakcja miała miejsce w naczyniu z herbatą muszą pozostać fusy.
Viktoria