Nie każde E jest złe – rozprawa z chemicznymi dodatkami

Idąc do sklepu i wybierając jakiś produkt do spożycia zastanawiasz się czasem co kryje się pod dziwnymi E-numerkami? Powszechnie wiemy, że to chemiczne dodatki, które mają polepszyć smak, stworzyć lepszy kolor, czy sprawić, że produkt będzie pachniał świeżymi owocami. Znalazłam rozwinięcia tych E-znaczków i chciałabym zachęcić Was, by wybierając produkty uważać na te szczególnie niebezpieczne. Po co mamy się truć?

W liście zauważycie też kilka chemicznych dodatków, które okazują się być nieszkodliwe, lub obojętne. Dobrze wiedzieć, jak barwnik, czy aromat na nas wpływa, by uniknąć wiele nieprzyjemności zdrowotnych.

  1. Ace­sul­fam K (E950) to jest po prostu słodzik, około 150 razy słodszy od sacharozy, na testach na zwierzętach zanotowano przypadki nowotworów. Trwają spory na temat tego, czy u ludzi ma również działanie rakotwórcze, gdyż acesulfam K nie został dokładnie przebadany. Jednakże lepiej jest go unikać
  2. Ace­ty­lo­wa­ny ady­pi­nian dwu­skro­bio­wy (E1422)– emulgator, ma za zadanie zgęszczenie produktu. Jak to zwykle bywa- nie wiadomo, czy dodatek ten jest chemiczny. Zalecana jest ostrożność.
  3. Al­gi­nian sodu (E401) to również emulgator. Poza przemysłem żywnościowym, jest także stosowany w kosmetykach (pianki do golenia, preparaty do trwałej ondulacji). Nie jest on wchłaniany w przewodzie pokarmowym i zaburza wchłanianie się innych produktów odżywczych. W dużych ilościach ma działanie przeczyszczające.
  4. An­na­to (E160b) to barwnik. W Australii jest on zakazany, ze względu na skutki uboczne takie jak: bóle głowy, rozdrażnienie, alergie i niedociśnienie. Stosowany jest jako barwnik do farb czy tkanin.
  5. Aro­mat dymu wę­dzar­ni­cze­go, brąz HT (E155) to również barwnik- barwi na brązowo. Takiego jedzenia powinny unikać dzieci z uczuleniem na aspirynę czy astmatycy, gdyż może wywołać duszności czy reakcje alergiczne. Ponadto; biegunki, pokrzywkę, może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych.
  6. Askor­bi­nian sodu (E301)– Uznany za bezpieczny, konserwant.
  7. Azo­tyn sodu (E250)– Niebezpieczny konserwant. Wywołuje objawy podobne do grypy- zawroty głowy, mdłości a nawet wymioty. Istnieje podejrzenie jego rakotwórczego działania. Stosowany jest również do: produkcji środków antykorozyjnych, organicznych pochodnych kwasu azotawego oraz barwników.
  8. Ben­zo­esan sodu (E211) to konserwant. Muszą unikać go alergicy i astmatycy z zagrożeniem wywołania duszności.
  9. Be­ta-apo-8’-ka­ro­te­nal (E160e) Barwnik, uznany za nieszkodliwy ponieważ… Przeprowadzono bardzo mało badań.
  10. Be­ta­ni­na (E162) to również barwnik, uznany za bezpieczny. Jednakże nie powinno się go podawać dzieciom ze względu na zawartość azotanów.
  11. Cy­kla­mi­nian sodu (E952) to słodzik. Może wywoływać migreny, schorzenia skóry. Źle wpływa na nasze samopoczucie oraz na narządy; krążenia, serce, wątrobę, nerki, układ rozrodczy.
  12. Cy­try­nian sodu (E331) to konserwant uznany za bezpieczny, jednakże może wzmacniać lub minimalizować działanie niektórych leków.
  13. Di- oraz tri­fos­fo­ra­ny sodu i po­ta­su (E450–451) to emulgatory, które szkodzą na nerki oraz mogą przyczynić się do osteoporozy, zmniejszając gęstość kości.
  14. Dwu­tle­nek ty­ta­nu (E171) barwnik, który nie niesie ze sobą żadnych skutków ubocznych, aczkolwiek w kontakcie ze skórą skutkuje podrażnieniami.
  15. Estry gli­ce­ro­lu i ży­wi­cy ro­ślin­nej (E455) to słodziki, są nieszkodliwe.
  16. Estry kwa­sów tłusz­czo­wych i gli­ko­lu pro­py­le­no­we­go (E477) Stosowane w dopuszczalnej dobowej dawce są nieszkodliwe.
  17. Fos­fo­ran po­ta­su (E340) To regulator kwasowości. Regulują działanie przeciwutleniaczy, nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych.
  18. Fos­fo­ra­ny sodu (E339) to regulator kwasowości, który powoduje niszczenie się kości i zębów, przy kontakcie ze skórą powoduje podrażnienia.
  19. Glu­ta­mi­nian sodu (E621)– To chyba najbardziej znany wzmacniacz smaku. Może powodować astmę, swędzenia karku, zawroty głowy, osłabienia, bóle migrenowe, mdłości.
  20. Guma arab­ska (E414) To emulgator. Przy jej spożyciu nie występują żadne objawy, jednakże przy bezpośrednim kontakcie powoduje podrażnienia skóry, katar.
  21. Guma guar (E412) Emulgator, może powodować wzdęcia.
  22. Guma ksan­ta­no­wa (E415) Kolejny emulgator, bezpieczny.
  23. Guma tara(E417) Bezpieczny emulgator.
  24. Gu­any­lan di­so­do­wy (E627) Wzmacniacz smaku i zapachu, który w dużych ilościach może powodować zaparcia, bóle głowy.
  25. Ino­zy­nian di­so­do­wy (631) Zacytuję ze strony Vitalia: „Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowym. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci.”
  26. Izo­askor­bi­nian sodu (E316) Bezpieczny konserwant.
  27. Izo­me­ry ka­ro­te­nu (E160a) Bezpieczny barwnik, jednak przy spożyciu dużych ilości barwi skórę na żółto.
  28. Kar­bok­sy­me­ty­lo­ce­lu­lo­za (E466) To stabilizator, który może powodować ból głowy, biegunkę, wzdęcia.
  29. Kar­mel amo­nia­kal­no-siar­czy­no­wy (E150d) To barwnik, który wywołuje rozwolnienie, nadpobudliwość. U zwierząt zaobserwowano skurcze mięśni i zmiany w obrazie krwi.
  30. Kar­mel amo­nia­kal­ny (E150c) Kolejny barwnik, może powodować problemy z płodnością, wątrobą, żołądkiem.
  31. Ka­ra­gen (E407) To emulgator uznany za niebezpieczny. Może powodować owrzodzenia jelit, wzdęcia.
  32. Ko­sze­ni­la (E120) To barwnik, pozyskiwany ze startych, wysuszonych robaków. Obecność w nich zanieczyszczeń może powodować katar sienny.
  33. Kwas cy­try­no­wy (E330) To konserwant, który ma niekorzystny wpływ na nasz organizm tylko w bardzo dużych dawkach, powodując zaburzenia w przyswajaniu wapnia.
  34. Kwas fos­fo­ro­wy (E338) To regulator kwasowości, który może niszczyć zęby i kości.
  35. Kwas jabł­ko­wy (E296) To bezpieczny konserwant.
  36. Mono i di­gli­ce­ry­dy kwa­sów tłusz­czo­wych (E471) To bezpieczny emulgator.
  37. Mono- i di­gli­ce­ry­dy kwa­sów tłusz­czo­wych es­try­fi­ko­wa­ne kwa­sem octo­wym (E472a) Bezpieczne emulgatory.
  38. Mącz­ka chle­ba świę­to­jań­skie­go (E410) Bezpieczny emulgator.
  39. Pi­ro­siar­czyn sodu (E223) To konserwant, który może powodować ataki astmy i objawy alergii, pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry, bóle głowy, mdłości.
  40. Po­li­fos­fo­ra­ny (E452) Bezpieczny emulgator.
  41. Po­li­ry­cy­no­le­inian po­li­gli­ce­ro­lu (E476) Bezpieczny emulgator.
  42. Prze­two­rzo­ny wo­do­rost mor­ski Eu­cheu­ma (E407a) To stabilizator. Badania przeprowadzone na nim nie dały jasnego obrazu jego działania, aczkolwiek zakazany jest on w Japonii i Kanadzie.
  43. Pół­to­ra­wę­glan sodu (E500iii) To regulator kwasowości. „Duże dawki tych związków mogą być przyczyną krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów i biegunek, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do wyczerpania oddechowego, szoku i śmierci. Przy bezpośrednim kontakcie ze skórą, może wystąpić reakcja alergiczna w postaci wysypki.”
  44. Ry­bo­nu­kle­oty­dy di­so­do­we (E635) To wzmacniacz smaku i zapachu. Może wywoływać nadpobudliwość i zmiany nastroju czy objawy astmy.
  45. S­cha­ry­na (E954) to słodzik. Podrażnia nasz układ trawienny. U zwierząt miał rakotwórcze działanie (rak pęcherza).
  46. Siar­czan wap­nia (E516) To bezpieczny stabilizator.
  47. Sor­bi­nian po­ta­su (E202) To bezpieczny konserwant.
  48. Sor­bi­tol (E420) Słodzik, który w dużych ilościach powoduje biegunke. (Uwaga na gumy bez cukru!
  49. Ste­ary­oilom­le­czan sodu (E481) To bezpieczny emulgator.
  50. Wę­gla­ny amonu (E503) To bezpieczny regulator kwasowości.

Tak więc wybierając się do sklepu po codzienne zakupy zwróćcie uwagę na te symbole i wybierajcie tylko produkty bezpieczne!

AgataK.

źródło: http://pocosietruc.blogspot.com/2014/08/chemia-w-zywnosci-podsumowanie-co.html

 

 

Podobał Ci się artykuł? Dodaj mu zdrowia!