Nie każde E jest złe – rozprawa z chemicznymi dodatkami
Idąc do sklepu i wybierając jakiś produkt do spożycia zastanawiasz się czasem co kryje się pod dziwnymi E-numerkami? Powszechnie wiemy, że to chemiczne dodatki, które mają polepszyć smak, stworzyć lepszy kolor, czy sprawić, że produkt będzie pachniał świeżymi owocami. Znalazłam rozwinięcia tych E-znaczków i chciałabym zachęcić Was, by wybierając produkty uważać na te szczególnie niebezpieczne. Po co mamy się truć?
W liście zauważycie też kilka chemicznych dodatków, które okazują się być nieszkodliwe, lub obojętne. Dobrze wiedzieć, jak barwnik, czy aromat na nas wpływa, by uniknąć wiele nieprzyjemności zdrowotnych.
- Acesulfam K (E950) to jest po prostu słodzik, około 150 razy słodszy od sacharozy, na testach na zwierzętach zanotowano przypadki nowotworów. Trwają spory na temat tego, czy u ludzi ma również działanie rakotwórcze, gdyż acesulfam K nie został dokładnie przebadany. Jednakże lepiej jest go unikać
- Acetylowany adypinian dwuskrobiowy (E1422)– emulgator, ma za zadanie zgęszczenie produktu. Jak to zwykle bywa- nie wiadomo, czy dodatek ten jest chemiczny. Zalecana jest ostrożność.
- Alginian sodu (E401) to również emulgator. Poza przemysłem żywnościowym, jest także stosowany w kosmetykach (pianki do golenia, preparaty do trwałej ondulacji). Nie jest on wchłaniany w przewodzie pokarmowym i zaburza wchłanianie się innych produktów odżywczych. W dużych ilościach ma działanie przeczyszczające.
- Annato (E160b) to barwnik. W Australii jest on zakazany, ze względu na skutki uboczne takie jak: bóle głowy, rozdrażnienie, alergie i niedociśnienie. Stosowany jest jako barwnik do farb czy tkanin.
- Aromat dymu wędzarniczego, brąz HT (E155) to również barwnik- barwi na brązowo. Takiego jedzenia powinny unikać dzieci z uczuleniem na aspirynę czy astmatycy, gdyż może wywołać duszności czy reakcje alergiczne. Ponadto; biegunki, pokrzywkę, może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych.
- Askorbinian sodu (E301)– Uznany za bezpieczny, konserwant.
- Azotyn sodu (E250)– Niebezpieczny konserwant. Wywołuje objawy podobne do grypy- zawroty głowy, mdłości a nawet wymioty. Istnieje podejrzenie jego rakotwórczego działania. Stosowany jest również do: produkcji środków antykorozyjnych, organicznych pochodnych kwasu azotawego oraz barwników.
- Benzoesan sodu (E211) to konserwant. Muszą unikać go alergicy i astmatycy z zagrożeniem wywołania duszności.
- Beta-apo-8’-karotenal (E160e) Barwnik, uznany za nieszkodliwy ponieważ… Przeprowadzono bardzo mało badań.
- Betanina (E162) to również barwnik, uznany za bezpieczny. Jednakże nie powinno się go podawać dzieciom ze względu na zawartość azotanów.
- Cyklaminian sodu (E952) to słodzik. Może wywoływać migreny, schorzenia skóry. Źle wpływa na nasze samopoczucie oraz na narządy; krążenia, serce, wątrobę, nerki, układ rozrodczy.
- Cytrynian sodu (E331) to konserwant uznany za bezpieczny, jednakże może wzmacniać lub minimalizować działanie niektórych leków.
- Di- oraz trifosforany sodu i potasu (E450–451) to emulgatory, które szkodzą na nerki oraz mogą przyczynić się do osteoporozy, zmniejszając gęstość kości.
- Dwutlenek tytanu (E171) barwnik, który nie niesie ze sobą żadnych skutków ubocznych, aczkolwiek w kontakcie ze skórą skutkuje podrażnieniami.
- Estry glicerolu i żywicy roślinnej (E455) to słodziki, są nieszkodliwe.
- Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477) Stosowane w dopuszczalnej dobowej dawce są nieszkodliwe.
- Fosforan potasu (E340) To regulator kwasowości. Regulują działanie przeciwutleniaczy, nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych.
- Fosforany sodu (E339) to regulator kwasowości, który powoduje niszczenie się kości i zębów, przy kontakcie ze skórą powoduje podrażnienia.
- Glutaminian sodu (E621)– To chyba najbardziej znany wzmacniacz smaku. Może powodować astmę, swędzenia karku, zawroty głowy, osłabienia, bóle migrenowe, mdłości.
- Guma arabska (E414) To emulgator. Przy jej spożyciu nie występują żadne objawy, jednakże przy bezpośrednim kontakcie powoduje podrażnienia skóry, katar.
- Guma guar (E412) Emulgator, może powodować wzdęcia.
- Guma ksantanowa (E415) Kolejny emulgator, bezpieczny.
- Guma tara(E417) Bezpieczny emulgator.
- Guanylan disodowy (E627) Wzmacniacz smaku i zapachu, który w dużych ilościach może powodować zaparcia, bóle głowy.
- Inozynian disodowy (631) Zacytuję ze strony Vitalia: „Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowym. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci.”
- Izoaskorbinian sodu (E316) Bezpieczny konserwant.
- Izomery karotenu (E160a) Bezpieczny barwnik, jednak przy spożyciu dużych ilości barwi skórę na żółto.
- Karboksymetyloceluloza (E466) To stabilizator, który może powodować ból głowy, biegunkę, wzdęcia.
- Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) To barwnik, który wywołuje rozwolnienie, nadpobudliwość. U zwierząt zaobserwowano skurcze mięśni i zmiany w obrazie krwi.
- Karmel amoniakalny (E150c) Kolejny barwnik, może powodować problemy z płodnością, wątrobą, żołądkiem.
- Karagen (E407) To emulgator uznany za niebezpieczny. Może powodować owrzodzenia jelit, wzdęcia.
- Koszenila (E120) To barwnik, pozyskiwany ze startych, wysuszonych robaków. Obecność w nich zanieczyszczeń może powodować katar sienny.
- Kwas cytrynowy (E330) To konserwant, który ma niekorzystny wpływ na nasz organizm tylko w bardzo dużych dawkach, powodując zaburzenia w przyswajaniu wapnia.
- Kwas fosforowy (E338) To regulator kwasowości, który może niszczyć zęby i kości.
- Kwas jabłkowy (E296) To bezpieczny konserwant.
- Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) To bezpieczny emulgator.
- Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (E472a) Bezpieczne emulgatory.
- Mączka chleba świętojańskiego (E410) Bezpieczny emulgator.
- Pirosiarczyn sodu (E223) To konserwant, który może powodować ataki astmy i objawy alergii, pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry, bóle głowy, mdłości.
- Polifosforany (E452) Bezpieczny emulgator.
- Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Bezpieczny emulgator.
- Przetworzony wodorost morski Eucheuma (E407a) To stabilizator. Badania przeprowadzone na nim nie dały jasnego obrazu jego działania, aczkolwiek zakazany jest on w Japonii i Kanadzie.
- Półtorawęglan sodu (E500iii) To regulator kwasowości. „Duże dawki tych związków mogą być przyczyną krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów i biegunek, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do wyczerpania oddechowego, szoku i śmierci. Przy bezpośrednim kontakcie ze skórą, może wystąpić reakcja alergiczna w postaci wysypki.”
- Rybonukleotydy disodowe (E635) To wzmacniacz smaku i zapachu. Może wywoływać nadpobudliwość i zmiany nastroju czy objawy astmy.
- Scharyna (E954) to słodzik. Podrażnia nasz układ trawienny. U zwierząt miał rakotwórcze działanie (rak pęcherza).
- Siarczan wapnia (E516) To bezpieczny stabilizator.
- Sorbinian potasu (E202) To bezpieczny konserwant.
- Sorbitol (E420) Słodzik, który w dużych ilościach powoduje biegunke. (Uwaga na gumy bez cukru!
- Stearyoilomleczan sodu (E481) To bezpieczny emulgator.
- Węglany amonu (E503) To bezpieczny regulator kwasowości.
Tak więc wybierając się do sklepu po codzienne zakupy zwróćcie uwagę na te symbole i wybierajcie tylko produkty bezpieczne!
AgataK.
źródło: http://pocosietruc.blogspot.com/2014/08/chemia-w-zywnosci-podsumowanie-co.html