Ulepszone rośliny? Co nieco o GMO.
Hej! Właśnie zabieram się za zadanie domowe z biologii, które poświęcone jest Genetycznie Modyfikowanym Organizmom. Postanowiłam więc, że moją notatkę wstawię i dla Was. Sama nie raz zastanawiałam się czy GMO jest w pełni bezpieczne dla ludzi, ponieważ niektóre mutacje genetyczne, przeprowadzane na zwierzętach poważnie mnie szokują. Znalazłam ciekawy materiał filmowy, organizacji Greenpeace Polska, który idealnie obrazuje idee GMO i jej wpływ na ludzkość:
https://www.youtube.com/watch?v=7cMPSSdzPOg#t=13
Zacznę od zalet. Rośliny genetycznie modyfikowane można uprawiać w trudnych warunkach atmosferycznych, oraz na mało sprzyjających rozwojowi glebach. Dzięki temu można wytworzyć więcej żywności, co może pomóc w walce z głodem. Organizmy te szybciej rosną, dlatego są bardziej opłacalne w produkcji. Można stworzyć ciekawe kompozycje smakowe i zapachowe dobrze znanych nam produktów, np jabłka o smaku malin. Ponadto takie produkty mogą być ulepszone pod względem wytrzymałości i jakości – większe, smaczniejsze, mają lepszy wygląda, barwę i zapach. Dodatkowo można używać roślin modyfikowanych do produkcji biopaliw.
Tu zalety się kończą i zaczynają wady. Nie wiadomo jak GMO wpłynie na organizm ludzki i czy nie wprowadzi w nim jakiś istotnych zmian genetycznych. Wiele osób cierpi na alergię, a „nowe” odmiany żywności, bogatsze w, dajmy na to w białko, mogą wywołać silne reakcje u chorego. Ponadto żywność traci wiele wartości odżywczych przez co staje się praktycznie bezwartościowa. Chemiczne warzywa i owoce, nie mogą mieć styczności z naturalnymi, ponieważ mogą „zarazić” je białkami, które są przez nie oddawane. Wracając jeszcze do samego wpływu na ludzi. Potwierdzone jest, że GMO może okazać się ciężkostrawne dla człowieka. Specjaliści przeprowadzili wciąż zbyt mało badań, by całkowicie wykluczyć, że GMO może wprowadzić zmiany i mutacje w kodzie genetycznym człowieka oraz trudno określić jego wpływ na środowisko naturalne. Sadzonki mogą przynieść korzyści rolnikom, którzy chcą szybko coś wyhodować, a jeszcze szybciej sprzedać, jednak trzeba się liczyć, ze nasiona takich roślin wcale nie będą najtańsze.
Na obrazku poniżej chciałabym pokazać Wam, gdzie GMO jest najbardziej rozpowszechnione i co jest modyfikowane.
Na zakończenie dodam jeszcze jedną „ilustrację”, tego w jaki sposób wywarzane są produkty GMO.
Mam nadzieję, że mój artykuł zachęci Was do poszukania więcej informacji na temat GMO. Wiedz co jesz i nie daj się naciągnąć na chemiczną żywność, która niestety zatruwa cały świat…
Agata K.